Belépés
email:
jelszo:
Címlap
Rólunk
Munkatársak
Oktatás
  Tantárgyak
  PhD témák
  Diplomamunka témák
  Szakdolgozati témák
Kutatás
Infrastruktúra
Szakmai kapcsolatok
Szakképzési támogatás
Tanszéki könyvtár
Tempus-Norvég Projektek

Oktatott tantárgyak

Élelmiszertechnológiai gyakorlat II.
Neptun kód: ETEDH600A
Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston
Leírása: A gyakorlat az Élelmiszertechnológia II. c. tantárgy elméleti anyagára épülve gyakorlati ismereteket nyújt az élelmiszeripari nyersanyagok tulajdonságairól, beltartalmi értékeiről, azok vizsgálati módszereiről. A hallgatók élelmiszeripari műveleteket gyakorolhatnak, technológiai lépéseket hajthatnak végre laboratóriumi és félüzemi körülmények között. A gyakorlatok keretében lehetőség nyílik borok és egyéb élelmiszeripari áruféleségek érzékszervi bírálati módszereinek elsajátítására.


Élelmiszertechnológia alapjai: Kémiai és biológiai transzfomáció
Neptun kód: ETEMNSO02AB
Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston
Leírása: A tantárgy átfogó ismereteket ad az élelmiszeriparban alkalmazott kémiai, enzimes és mikrobiológiai transzformációs /átalakító feldolgozási eljárások/ folyamatokról, az eljárások nyersanyagra gyakorolt hatásairól és az élelmiszer előállítás jellemző iparági műveleteiről. A tárgy ismeretanyaga elősegíti az iparági technológia- és szakdolgozat témaválasztást és alapul szolgál az élelmiszeripari technológiák mérnöki szintű elsajátításához


Biomérnöki műveletek
Neptun kód: ETEMNSO02BM
Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit
Leírása: Biológiai iparok elméleti alapjainak műveleti szemléleten alapuló feldolgozása. Sterilezés és vegyszeres mikrobagátlás, levegőztetés és levegőszűrés műveletei. Bioreaktorok típusainak ismertetése. Fermentációs rendszerek és matematikai leírásuk. Biológiai szabályozás típusai, fermentációs folyamatok irányítása. Termékkinyerés műveletei.


Fehérjemérnökség és bioinformatika
Neptun kód: ETEMNSO04BM
Tantárgy felelõse: Dr. Nguyen Duc Quang
Leírása: Ismereteket nyújt az MSc hallgatóknak az informatikai és a biológiai tudomány összekapcsolódásáról, biológiai információk kódolásáról, az interneten elérhető adatbázisokról, valamint használhatóságukról. Továbbá a tematikai ismereteket ad a szekvencia analízis módszereiről és a fehérjeszerkezet előrejelzéséről, valamint a fehérjemérnökségben (kivánt fehérje tervezése és legyártása) alkalmazott bioinformatikai eljárásokról.


Bioinformatikai alapismeretek
Neptun kód: ETSO100C
Tantárgy felelõse: Dr. Nguyen Duc Quang
Leírása: Alapismereteket nyújt a hallgatóknak, különösen az élelmiszer-biotechnológus szakirányú hallgatók számára az informatikai és a biológiai tudomány összekapcsolódásáról, biológiai információk kódolásáról, az interneten elérhető adatbázisokról, valamint használhatóságukról. Továbbá a tematika ismereteket ad a szekvencia analízis módszereiről és a fehérjeszerkezet előjelzéséről.


Élelmiszerbiotechnológia
Neptun kód: ETSO275A
Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston
Leírása:


Sör- és szeszipari technológia B.
Neptun kód: ETSO304B
Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit
Leírása: A tantárgy alapvető célkitűzése ismeretek nyújtása a keményítő, keményítő-hidrolízisipar, az aerob és anaerob fermentáció, a maláta- és sörgyártás, a szeszesital előállítás valamint a szeszgyártás elméletéről, alapvető folyamatairól, technológiájáról.


Biomérnöki műveletek
Neptun kód: ETSO425B
Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit
Leírása: Biológiai iparok elméleti alapjainak műveleti szemléleten alapuló feldolgozása. Sterilezés és vegyszeres mikrobagátlás, levegőztetés és levegőszűrés műveletei. Bioreaktorok típusainak ismertetése. Fermentációs rendszerek és matematikai leírásuk. Biológiai szabályozás típusai, fermentációs folyamatok irányítása. Termékkinyerés műveletei.


Szeszipari technológiák II.
Neptun kód: ETSO426B
Tantárgy felelõse: Hegyesné dr. Vecseri Beáta
Leírása: A tantárgy egyik alapvető célkitűzése átfogó elméleti és gyakorlati ismeretanyag nyújtása a fermentációs iparok műveleteiről. Részletes ismeret nyújtása a maláta- és sörgyártás technológiájának elméleti alapjairól, műveleti lépéseiről, berendezésiről, minőségvizsgálati és termékellenőrzései módszerek, a fejlesztési irányzatok megismertetése.


Söripari technológia fermentációs ipari alapjai
Neptun kód: ETSO452C
Tantárgy felelõse: Hegyesné dr. Vecseri Beáta
Leírása: A tantárgy egyik alapvető célkitűzése átfogó elméleti és gyakorlati ismeretanyag nyújtása a fermentációs iparok műveleteiről. Ismeretek nyújtása a maláta- és sörgyártás technológiájának elméleti alapjairól, műveleti lépéseiről, berendezésiről, minőségvizsgálati és termékellenőrzései módszerek, a fejlesztési irányzatok megismertetése.


Választott technológia II: Élelmiszeripari fermentációs eljárások
Neptun kód: ETSO530B
Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit
Leírása: Az élelmiszeripari fermentációs eljárások ismertetése: termelő mikroorganizmusok bemutatása, főbb bioszintézis utak ismertetése,technológiák fejlődésének bemutatása ipari eljárások példáin keresztül. Élesztőbiomassza előállítás, ecetgyártási technológia, szerves savak, aminosavak előállítása.


Élelmiszertechnológia alapjai II.
Neptun kód: ETSO600A
Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston
Leírása: A tantárgy a természettudományi alapképzésre, az élelmiszeripari nyersanyag és általános élelmiszeripari műveleti ismeretekre alapozva a nyersanyag feldolgozottság növekedésének függvényében ismerteti a jellemző élelmiszeripari ágazati technológiákat. A tárgy elősegíti a szakirányválasztást és alapul szolgál az élelmiszeripari technológiák mérnöki szintű elsajátításához, illetve a diplomamunkák témaválasztásához.


Microbial biotechnology
Neptun kód: ETSO909C
Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit
Leírása: Micro-organisms as cell factories in biotechnology: strain selection and improvement; Recombinant DNA technology and their industrial application; Production of heterologous proteins with genetically modified micro-organisms; Bases of microbial metabolism, biosynthesis and regulation of metabolites with biotechnological importance. Kinetic of the microbial growth and product formation; Unit operations in industrial fermentation: types of bioreactors; batch and continuous fermentation; downstream processes; Production of microbial enzymes and their industrial application; Fermentation of primary metabolites; Production of antimicrobial agents; Microbiology of fermented foods


Az oldal generálási idõpontja:  2025-06-07
SZIE nyitóoldal Keresés Webmail Neptun Joker Kapcsolat