Élelmiszertechnológiai gyakorlat II. Neptun kód: ETEDH600A Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston Leírása: A gyakorlat az Élelmiszertechnológia II. c. tantárgy elméleti anyagára épülve gyakorlati ismereteket nyújt az élelmiszeripari nyersanyagok tulajdonságairól, beltartalmi értékeiről, azok vizsgálati módszereiről. A hallgatók élelmiszeripari műveleteket gyakorolhatnak, technológiai lépéseket hajthatnak végre laboratóriumi és félüzemi körülmények között. A gyakorlatok keretében lehetőség nyílik borok és egyéb élelmiszeripari áruféleségek érzékszervi bírálati módszereinek elsajátítására.
Élelmiszertechnológia alapjai: Kémiai és biológiai transzfomáció Neptun kód: ETEMNSO02AB Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston Leírása: A tantárgy átfogó ismereteket ad az élelmiszeriparban alkalmazott kémiai, enzimes és mikrobiológiai transzformációs /átalakító feldolgozási eljárások/ folyamatokról, az eljárások nyersanyagra gyakorolt hatásairól és az élelmiszer előállítás jellemző iparági műveleteiről.
A tárgy ismeretanyaga elősegíti az iparági technológia- és szakdolgozat témaválasztást és alapul szolgál az élelmiszeripari technológiák mérnöki szintű elsajátításához
Biomérnöki műveletek Neptun kód: ETEMNSO02BM Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit Leírása: Biológiai iparok elméleti alapjainak műveleti szemléleten alapuló feldolgozása. Sterilezés és vegyszeres mikrobagátlás, levegőztetés és levegőszűrés műveletei. Bioreaktorok típusainak ismertetése. Fermentációs rendszerek és matematikai leírásuk. Biológiai szabályozás típusai, fermentációs folyamatok irányítása. Termékkinyerés műveletei.
Fehérjemérnökség és bioinformatika Neptun kód: ETEMNSO04BM Tantárgy felelõse: Dr. Nguyen Duc Quang Leírása: Ismereteket nyújt az MSc hallgatóknak az informatikai és a biológiai tudomány összekapcsolódásáról, biológiai információk kódolásáról, az interneten elérhető adatbázisokról, valamint használhatóságukról. Továbbá a tematikai ismereteket ad a szekvencia analízis módszereiről és a fehérjeszerkezet előrejelzéséről, valamint a fehérjemérnökségben (kivánt fehérje tervezése és legyártása) alkalmazott bioinformatikai eljárásokról.
Bioinformatikai alapismeretek Neptun kód: ETSO100C Tantárgy felelõse: Dr. Nguyen Duc Quang Leírása: Alapismereteket nyújt a hallgatóknak, különösen az élelmiszer-biotechnológus szakirányú hallgatók számára az informatikai és a biológiai tudomány összekapcsolódásáról, biológiai információk kódolásáról, az interneten elérhető adatbázisokról, valamint használhatóságukról. Továbbá a tematika ismereteket ad a szekvencia analízis módszereiről és a fehérjeszerkezet előjelzéséről.
Sör- és szeszipari technológia B. Neptun kód: ETSO304B Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit Leírása: A tantárgy alapvető célkitűzése ismeretek nyújtása a keményítő, keményítő-hidrolízisipar, az aerob és anaerob fermentáció, a maláta- és sörgyártás, a szeszesital előállítás valamint a szeszgyártás elméletéről, alapvető folyamatairól, technológiájáról.
Biomérnöki műveletek Neptun kód: ETSO425B Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit Leírása: Biológiai iparok elméleti alapjainak műveleti szemléleten alapuló feldolgozása. Sterilezés és vegyszeres mikrobagátlás, levegőztetés és levegőszűrés műveletei. Bioreaktorok típusainak ismertetése. Fermentációs rendszerek és matematikai leírásuk. Biológiai szabályozás típusai, fermentációs folyamatok irányítása. Termékkinyerés műveletei.
Szeszipari technológiák II. Neptun kód: ETSO426B Tantárgy felelõse: Hegyesné dr. Vecseri Beáta Leírása: A tantárgy egyik alapvető célkitűzése átfogó elméleti és gyakorlati ismeretanyag nyújtása a fermentációs iparok műveleteiről. Részletes ismeret nyújtása a maláta- és sörgyártás technológiájának elméleti alapjairól, műveleti lépéseiről, berendezésiről, minőségvizsgálati és termékellenőrzései módszerek, a fejlesztési irányzatok megismertetése.
Söripari technológia fermentációs ipari alapjai Neptun kód: ETSO452C Tantárgy felelõse: Hegyesné dr. Vecseri Beáta Leírása: A tantárgy egyik alapvető célkitűzése átfogó elméleti és gyakorlati ismeretanyag nyújtása a fermentációs iparok műveleteiről. Ismeretek nyújtása a maláta- és sörgyártás technológiájának elméleti alapjairól, műveleti lépéseiről, berendezésiről, minőségvizsgálati és termékellenőrzései módszerek, a fejlesztési irányzatok megismertetése.
Választott technológia II: Élelmiszeripari fermentációs eljárások Neptun kód: ETSO530B Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit Leírása: Az élelmiszeripari fermentációs eljárások ismertetése: termelő mikroorganizmusok bemutatása, főbb bioszintézis utak ismertetése,technológiák fejlődésének bemutatása ipari eljárások példáin keresztül. Élesztőbiomassza előállítás, ecetgyártási technológia, szerves savak, aminosavak előállítása.
Élelmiszertechnológia alapjai II. Neptun kód: ETSO600A Tantárgy felelõse: Dr. Hoschke Ágoston Leírása: A tantárgy a természettudományi alapképzésre, az élelmiszeripari nyersanyag és általános élelmiszeripari műveleti ismeretekre alapozva a nyersanyag feldolgozottság növekedésének függvényében ismerteti a jellemző élelmiszeripari ágazati technológiákat. A tárgy elősegíti a szakirányválasztást és alapul szolgál az élelmiszeripari technológiák mérnöki szintű elsajátításához, illetve a diplomamunkák témaválasztásához.
Microbial biotechnology Neptun kód: ETSO909C Tantárgy felelõse: Rezessyné dr. Szabó Judit Leírása: Micro-organisms as cell factories in biotechnology: strain selection and improvement; Recombinant DNA technology and their industrial application; Production of heterologous proteins with genetically modified micro-organisms; Bases of microbial metabolism, biosynthesis and regulation of metabolites with biotechnological importance. Kinetic of the microbial growth and product formation; Unit operations in industrial fermentation: types of bioreactors; batch and continuous fermentation; downstream processes; Production of microbial enzymes and their industrial application; Fermentation of primary metabolites; Production of antimicrobial agents; Microbiology of fermented foods