Belépés
email:
jelszo:
Címlap
Rólunk
Munkatársak
Oktatás
  Tantárgyak
  PhD témák
  Diplomamunka témák
  Szakdolgozati témák
Kutatás
Infrastruktúra
Szakmai kapcsolatok
Szakképzési támogatás
Tanszéki könyvtár
Tempus-Norvég Projektek

Oktatási tevékenységünk

I. Alapképzés
A Sör- és Szeszipari Tanszék oktatási feladata igen sokrétû, melyet az oktatott tárgyak nagy száma is jelez. A Tanszék a Karon folyó összes graduális képzési szinten az adott diszciplína oktatását viszi. Az oktatási struktúránk követi a sajátos hazai élelmiszeripari ágazati megoszlást, azaz a sör- és szeszipari szakirány magábanfoglalja gyakorlatilag az élelmiszeripari fermentációs technológiák nagyrészét: anaerob technológiák szeszipar söripar aerob technológiák sütõélesztõ, takarmányélesztõ elõállítás ecet- és szervessav elõállítás valamint a keményítõipar keményítõ elõállítás keményítõ hidrolízisipar izocukor gyártás. Ezen technológiák oktatása széleskörû elméleti felkészülést és a gyakorlati oktatás speciális infrastruktúrát igényel. Az oktatott tantárgyak nagy száma - több mint 20 - abból is adódik, hogy valamennyi szinten fõ- és mellékszakon is oktatjuk az erjedésipari illetve sör- és szeszipari technológiákat, de az eltérõ céloknak megfelelõen különbözõ tematikákkal és eltérõ óraszámban. Hármas tagozódású gyakorlati képzést valósítottunk meg, amelynek elsõ szakasza az általános ismereteket biztosító célzott gyárlátogatásokból és nyersanyag ismeretek elsajátításából áll. Ezt követi az egyes technológiák lényeges folyamatait laboratóriumi méretben modellezõ gyakorlatok sorozata. A laboratóriumi szintû manuális készséget fejlesztõ gyakorlatok után a léptéknövelés, a technológiai folyamatirányítás és a speciális termékvizsgálati minõsítési módszerek problémáival foglalkozó szakasszal zárul a képzés. Ez az oktatási tematika fokozza a hallgatók érdeklõdését a technológiai jellegû tárgyak iránt és elõsegíti a mérnöki szemlélet kifejlesztését. A technológiai tantárgyak oktatását segítik a rövidebb, 2 hetes üzemlátogatások. A rendszerváltást követõ privatizáció eredményeként a részben vagy egészen külföldi tulajdonba kerülõ cégek kezdetben elzárkóztak a hallgatói látogatások elõl. Ezen idõszak alatt kidolgoztunk olyan technológiai feladatokat, amelyek részben helyettesítették a gyárlátogatásokat. Ma már minden tanszéki oktatáshoz kapcsolódó iparágban sikerült újból helyreállítani a szakmai kapcsolatokat. Így az alábbi üzemek szívesen fogadják hallgatóinkat üzemlátogatásokon, üzemi, illetve üzemvezetõi gyakorlatokon.
Több hallgatónk teljesítette az üzemvezetõi gyakorlatát külföldi egyetemen illetve kutatóintézetben. A Bournemouth University 1992-ben és 1994-ben 3-3 hónapra fogadta két hallgatónkat és segítette õket a jellegzetes angol mini serfõzdék meglátogatásában. A Müncheni Mûszaki Egyetem Freisingi Fakultásán Weihenstephanban is két hallgatónk járt. Õk söranalitikai tanulmányokat folytattak, és aktívan közremûködtek az intézet kutatómunkájában. A kertész és a nem szakirányú élelmiszeripari mérnök hallgatók komplex ismeretanyagának kialakítása érdekében fakultációs tárgyak keretében oktatjuk a szesz- és likõripari technológiákat valamint az ecetgyártást. Dr. Hoschke Ágoston egyetemi tanár, vezetõ szerepet vállalt vállalt az oktatás korszerûsítési feladatokból a Biotechnológus szakirány szervezésével és az új tantervi tematikák kidolgozásával. A 6. félévben kötelezõ Általános élelmiszertechnológia II. tárgynak tantárgyfelelõse és a Biotechnológus szakirány gazdája.

II. Szakképzés

Részt veszünk az angol szakfordítók nyelvi szakképzésében, az European Food and Beverage Quality Management TEMPUS SJEP program keretében a ?Korszerû élelmiszeripari eljárások (Modern Food Processing)" címû tantárgy oktatásában.

III. Tudományos továbbképzés (PhD. képzés)
A PhD képzésben több alap és választható tárgy oktatását végzi Prof. Dr. Hoschke Ágoston, tanszékvezetõ. A Tanszék oktatói jelentõs szerepet vállalnak a PhD. hallgatók kísérleti kutatómunkájában, illetve szakmai felkészítésében.

IV. Egyéb oktatási tevékenység
Egyéni képzési terv keretében idegen nyelven történõ oktatási feladatokat - szakmai konzultáció, diplomamunka szakdolgozati témavezetés - is ellátunk.
Az oldal generálási idõpontja:  2025-06-07
SZIE nyitóoldal Keresés Webmail Neptun Joker Kapcsolat